Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

3οι Φιλολογικοί Αγώνες μαθητών Γυμνασίου Eλλάδας στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Για τρίτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκαν, σημειώνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία, οι Φιλολογικοί Αγώνες «ΔΕΛΑΣΑΛ»!

124 μαθητές από 20 σχολεία της Ελλάδας ταξίδεψαν «στα μονοπάτια της Ιστορίας & των λέξεων» σε μια ξεχωριστή γιορτή γνώσης & αναζήτησης, το Σάββατο, 21 Απριλίου 2018! Οι Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», στα Πεύκα Θεσσαλονίκης, από τις 09:30 μέχρι τις 15:00, παρουσία Πανεπιστημιακών, Σχολικών Συμβούλων και εκλεκτών μελών της οικογένειας «ΔΕΛΑΣΑΛ». 

Συγκεκριμένα, διεξήχθησαν τρεις Φιλολογικοί Αγώνες –Ιστορίας, Ορθογραφίας και Ετυμολογίας- για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, μέσα από δύο γραπτές δοκιμασίες και μια συναρπαστική τελική προφορική διαγωνιστική φάση, κατά την οποία ξεχώρισαν οι «πρώτοι των πρώτων»! 

Κατά τη διάρκεια των γραπτών διαγωνιστικών φάσεων και των διαλειμμάτων, διαγωνιζόμενοι, γονείς και συνοδοί καθηγητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κολεγίου μας και να απολαύσουν τον πλούτο των εκθεμάτων του, αλλά και να διασκεδάσουν, συμμετέχοντας σε παιχνίδια γνώσεων, που οργανώθηκαν και υποστηρίχθηκαν στη διεξαγωγή τους από τη Συντονιστική Ομάδα. Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό οι επισκέπτες μας, μικροί και μεγάλοι, υποδέχθηκαν την εφαρμογή PLICKERS, μέσω της οποίας οι απαντήσεις των παικτών σαρώνονται, αξιολογούνται, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται τα αποτελέσματα, αναδεικνύοντας τους νικητές. 

Ο νικητής κάθε Διαγωνισμού κέρδισε ένα TABLET, ενώ έπαινοι συμμετοχής απονεμήθηκαν σε όλους, όσοι προκρίθηκαν στην τελική φάση κάθε Διαγωνισμού. Φέτος, κατόπιν κλήρωσης, σε έναν από τους «φιναλίστ», εξαιρουμένου του νικητή, δόθηκε από ένα σύγγραμμα, το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, για τους Αγώνες Ιστορίας & Ορθογραφίας, και η Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας του Α. Χριστίδη, για τον Αγώνα της Ετυμολογίας. Τέλος, όλοι οι διαγωνιζόμενοι έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής στον Διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν. 

Οι νικητές μας: 

1) Χρυσοπηγή Φωτιάδου (Α΄ Γυμνασίου – Ελληνογαλλική Σχολή ΚΑΛΑΜΑΡΙ) - 1η θέση στον Διαγωνισμό Ιστορίας 

2) Σακαλή Μαρία (Β΄ Γυμνασίου – Λάππειο 1ο Γυμνάσιο Νάουσας) - 1η θέση στον Διαγωνισμό Ορθογραφίας 

3) Χαλόφτης Ιωάννης (Γ΄ Γυμνασίου - 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών «Κύριλλος & Μεθόδιος») - 1η θέση στον Διαγωνισμό Ετυμολογίας 

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους, αλλά, κυρίως, που τόλμησαν να αναμετρηθούν με το «μέγεθος» της Ιστορίας και της Γλώσσας μας! 

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε: 

- τους επιστημονικούς συνεργάτες μας – την κ. Μαρία Χρίτη, Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού «Etygram: Έtymologies Grecques Antiques et Médiévales (Έcole Française d’Athènes, Centre des Monuments Nationaux, Cepam / CNRS-UNS)» / Eρευνήτρια του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας / Μέλος ΣΕΠ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και τoν κ. Κωστή Παπαστάθη, Aρχαιολόγο του Υπουργείου Πολιτισμού. 

- όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις μας και τις εθελόντριες φιλολόγους, που συμμετείχαν στις Επιτροπές Αξιολόγησης των Αγώνων μας και συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης, 

- τους εκλεκτούς χορηγούς μας για την ευγενική τους χορηγία και, συγκεκριμένα, την Εταιρεία MLS, τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου – Λυκείου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», το κατάστημα CARPISA, το τυπογραφείο mtprint Τριανταφύλλου, τo ζαχαροπλαστείo «Βασίλης patisserie», την επιχείρηση «ΦΑΙΔΩΝ» και το βιβλιοπωλείο Sublime

- όλη τη συντονιστική ομάδα, αποτελούμενη από αποφοίτους και μαθητές του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» για την πολύτιμη βοήθειά τους.


Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018